POLITIKA PIŠKOTKOV

Med uporabo našega spletišča se na vašo napravo (računalnik, pametni telefon, tablico) skladno z izbirami, ki ste jih naredili, shranjujejo piškotki. Le-te lahko kadarkoli spremenite. Na primer, naše spletišče uporablja piškotke, da si zapomni vaše obiske in tako prilagodi in izboljša vaše naslednje obiske ter s tem ustreže vašim potrebam in pričakovanjem.

KAJ SO PIŠKOTKI?

Piškotki so majhne besedilne datoteke, ki jih obiskane spletne strani namestijo v brskalnik vašega računalnika ali pametnega telefona. Piškotki se na splošno uporabljajo zato, da spletišča sploh lahko delujejo, za izboljšanje uporabnikovega doživetja, ali zato, da lastnikom spletišča posredujejo določene podatke. Naši piškotki lahko vsebujejo podatke o vaših internetnih izbirah in nam omogočajo, da svoje spletne strani oblikujemo skladno z vašimi zanimanji. Pogosto vključujejo anonimni enoznačni identifikator.

KAKO LAHKO PIŠKOTKE SPREJMEM ALI ODKLONIM?

Uporabnik lahko v nastavitvah brskalnika določi, ali dovoli shranjevanje piškotkov na svoji napravi ali ne. To lahko poteka rutinsko, glede na aplikacijo, iz katere prihajajo, ali pa vas lahko obvesti o vsakem poskusu shranjevanja piškotka na vašo napravo in se lahko sami odločite, ali jih sprejmete ali ne. Z uporabo te možnosti in z brisanjem vseh piškotkov, ki jih brskalnik porablja, vključno s tistimi, ki jih uporablja naše spletišče, lahko pride do spreminjanja ali izgube nekaterih nastavitev in informacij, kar otežuje brskanje po našem spletišču. Če ne želite sprejemati piškotkov, lahko nastavite vaš brskalnik tako, da vas opozori na prisotnost piškotka in se potem odločite ali ga boste sprejeli ali ne. Vsi brskalniki niso konfigurirani enako, zato za spreminjanje vaših nastavitev uporabe piškotkov upoštevajte navodila v urejevalniku vašega brskalnika.

KAKO UPORABLJAMO PIŠKOTKE?

Informacije, ki jih dobimo s pomočjo piškotkov, nam omogočajo analizo vaše uporabe našega spletišča. S tem vam lahko ponudimo še boljšo uporabniško izkušnjo. Informacije, ki se zbirajo v naših piškotkih, se ne uporabljajo za ugotavljanje, kdo ste, niti za pošiljanje oglasnih sporočil po elektronski ali običajni pošti. Posebej pomembno, piškotkov ne uporabljamo za ciljno in poosebljeno oglaševanje otrokom.

KAKŠNE VRSTE PIŠKOTKOV UPORABLJAMO IN S KAKŠNIMI NAMENI?

BISTVENI TEHNIČNI PIŠKOTKI

Nekateri naši piškotki so strogo potrebni za uporabo našega spletišča ali nekaterih njegovih funkcij. Če odklonite te funkcionalne piškotke, našega spletišča ne morete uporabljati. To vključuje piškotke, ki vsebujejo informacijo, ali se je uporabnik v preteklosti že strinjal, da naše spletišče uporablja piškotke ali ne.

PIŠKOTKI OBISKA IN PREFERENČNI PIŠKOTKI

Piškotke obiska lahko uporabljamo za enoznačno identifikacijo vašega obiska našega spletišča ali za omogočanje njegove funkcionalnosti, npr. omogočanje vaše lažje navigacije med različnimi stranmi. Ti piškotki ob koncu obiska (npr. ko uporabnik zapre okno brskalnika) potečejo. Uporabljamo lahko tudi piškotke, ki ostajajo daljši čas in vsebujejo vaše preference in izbire na naši spletni strani. V splošnem življenjska doba teh piškotkov ne presega dveh let.

PIŠKOTKI ZA ANALIZO

Ti piškotki nam omogočajo, da izvemo več o uporabi in delovanju našega spletišča, za statistično obdelavo pogostosti, obsega in uporabe njegovih različnih elementov. To nam omogoča izboljšanje zanimivosti in ergonomije naših storitev (najpogosteje obiskane strani ali teme, najbolj brani članki, ipd.). Naše spletišče uporablja storitev analize spletišča Google Analytics, ki jo ponuja družba Google Inc.. Google Anaylitics uporablja piškotke __utma, __utmb, __utmc, __utmz, __utmt, ki nam pomagajo analizirati vedenje uporabnika, npr. seznam obiskanih strani, trajanje obiskov ali število prejetih obvestil o napakah. Podatki, ki jih piškotki zbirajo o vaši uporabi spletišča, se pošljejo in shranijo na strežnikih družbe Google Inc. v Združenih državah. Več o aplikaciji Google Analytics lahko izveste na povezavi: http://www.google.com/intl/en/policies/privacy/

Piškotki, ki so povezani z vašo uporabo družbenih omrežij

Tako imenovani piškotki družbenih omrežij so povezani s storitvami, ki jih nudijo tretje osebe, kot sta tipki "Like" in "Share" (Všeč mi je in Deli). Uporabljajo se za ponujanje storitev ali za pomnjenje vaših preferenc za družbena omrežja. Družbeno omrežje, ki nudi aplikacijsko tipko, vas lahko z njim identificira, tudi če med brskanjem po našem spletišču tipke niste uporabili. Ta vrsta aplikacijske tipke omogoča dotičnemu družbenemu omrežju razumevanje vaše navigacije po našem spletišču že samo s tem, da je družbeno omrežje med vašim obiskom našega spletišča na vaši napravi aktivirano (odprt obisk). Nad procesi, ki jih družbena omrežja uporabljajo za zbiranje informacij, ki se nanašajo na vaše brskanje po našem spletišču in so povezane z vašimi osebnimi podatki, nimamo nikakršnega nadzora. Predlagamo vam, da se spoznate s politikami varovanja zasebnosti teh omrežij in tako razumete implikacije njihove uporabe, še posebej v smislu oglaševanja in podatkov o brskanju, ki jih lahko zberejo s temi aplikacijskimi tipkami. Te politike varovanja bi vam morale posebej dovoljevati spreminjanje vaših izbir, ki so povezane s temi družbenimi omrežji, s spreminjanjem nastavitev vaših uporabniških računov na vsakem od njih.

FACEBOOK

V naše spletišče so lahko vključeni naslednji elementi Facebook-a, ki lahko berejo ali zapisujejo Facebook piškotke:

> tipka Like (Všeč mi je) (uporabniku omogoča, da na Facebook-u določeno vsebino všečka),
> Facebook Share (Deli) (uporabniku omogoča, da na Facebook-u določeno vsebino deli),
> Facebook Social Graph (omogoča našemu spletišču, da prenese elemente Facebook-a na naše spletišče, npr. profilne slike, javne objave na Facebook-u. 
Več informacij o politiki varovanja podatkov aplikacije Facebook najdete na povezavi: https://www.facebook.com/about/privacy/ 
Več informacij o Facebook piškotkih je na voljo na povezavi:  https://www.facebook.com/help/cookies

TWITTER

V naše spletišče so lahko vključeni naslednji elementi Twitter-ja, ki lahko berejo ali zapisujejo Twitter piškotke:

> Twitter prijava (omogoča uporabniku, da se prijavi na svoj Twitter račun in komunicira z našim spletiščem preko njega),
> Twitter deljenje.

Več informacij o politiki varovanja podatkov aplikacije Twitter najdete na povezavi: https://twitter.com/privacy

YOUTUBE IN GOOGLE

V naše spletišče so lahko vključeni naslednji elementi aplikacij YouTube in Google, ki lahko berejo ali zapisujejo svoje piškotke:

> YouTube video predvajalnik (omogoča ogled YouTube video posnetkov na našem spletišču),
> prijava na YouTube račun  (omogoča uporabniku, da se prijavi na svoj YouTube račun in komunicira z DEC-om preko njega),
> tipka Google+1 (omogoča uporabniku, da označi element na svojem računu Google+),
> prijava na Google račun (omogoča uporabniku, da se prijavi na svoj Google račun in komunicira z našim spletiščem preko njega).

Če želite izvedeti več o politiki varovanja zasebnosti družbe Google (velja tudi za YouTube), kliknite to povezavo: Več informacij o politiki varovanja zasebnosti družbe Google (velja tudi za YouTube) je na voljo na povezavi: http://www.google.com/intl/en-GB/policies/privacy/